Σωστή συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα

Τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα

O ηλιακός θερμοσίφωνας επιλέγεται από όλο και περισσότερο κόσμο, καθώς τα οφέλη που προσφέρει είναι πάρα πολλά. Ωστόσο, κάτι που ο περισσότερος κόσμος ξεχνάει μετά την εγκατάσταση του ηλιακού είναι πως η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι επιτακτική για να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία της συσκευής του.

Η εταιρεία Χαριζόπουλος με κεντρικό κατάστημα υδραυλικών ειδών και ειδών θέρμανσης στο Χαλάνδρι, στα Βόρεια Προάστια έχει αναλάβει εκατοντάδες εργασίες εγκατάστασης και συντήρησης ηλιακού θερμοσίφωνα. Αυτό που τονίζουμε στους πελάτες που μας εμπιστεύονται είναι πως η συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε 2 έτη. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε ζωή στον ηλιακό θερμοσίφωνα και θα εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη απόδοση της συσκευής για πολλά έτη.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, με την καθημερινή χρήση, καθώς και εξαιτίας των εξωτερικών συνθηκών. Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνάμε πως η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνεται τακτικά. Παρακάτω θα δούμε τι περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη και σωστή συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως οι εργασίες συντήρησης ενός ηλιακού δεν πρέπει να εξετάζονται μόνο με βάση την τιμή αλλά και με βάση την ποιότητα. Πολλοί επιλέγουν την πιο οικονομική λύση με αποτέλεσμα οι εργασίες που γίνονται να είναι οι πιο επιφανειακές και τα υλικά που χρησιμοποιούνται να είναι πολύ χαμηλής ποιότητας.

Δώσε ζωή στον ηλιακό θερμοσίφωνα

Ο βασικός λόγος που πρέπει κάποιος να προβεί σε ενδελεχή συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι για να εξασφαλίσει περισσότερα χρόνια ζωής στον ηλιακό του. Ένα βασικό φαινόμενο που παρατηρείται στους ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι αυτό της ηλεκτρόλυσης που επιφέρει τη διάβρωση του ηλιακού μας με αποτέλεσμα τις διαρροές αυτού. Για την προστασία από αυτό το φαινόμενο στο εσωτερικό του Boiler υπάρχει μια ράβδος, που προστατεύει τον ηλιακό μας από την διάβρωση. Η ράβδος αυτή είναι κατασκευασμένη από μαγνήσιο και ονομάζεται ανόδιο. Αυτή φθείρεται με την πάροδο του χρόνου και πρέπει να αντικαθίσταται τουλάχιστον κάθε 2 με 3 έτη ανάλογα με το μέγεθος του ηλιακού θερμοσίφωνα και τη σκληρότητα του νερού στην περιοχή μας. Τακτική αλλαγή του ανοδίου συνεπάγεται ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων για διάβρωση. Μειωμένη πιθανότητα για διάβρωση σημαίνει μειωμένη πιθανότητα για διαρροές και άρα αύξηση της διάρκειας ζωής του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αύξησε την απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα

Με την πάροδο του χρόνου πέρα από την αναμενόμενη φθορά επέρχεται και η μείωση στην απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Κάθε χρόνο έχουμε όλο και μικρότερη απόδοση, γεγονός που  δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό. Με την κατάλληλη συντήρηση θα έχουμε και την ανάλογη απόδοση.

Η μείωση στην απόδοση οφείλεται στην έλλειψη αντιψυκτικού υγρού. Το κύκλωμα πρέπει να είναι πάντα πλήρες, διαφορετικά έχουμε μειωμένη απόδοση και φθορά του κυκλώματος, λόγω της επαφής των μετάλλων με τον αέρα. Η πλήρωση του κατάλληλου αντιψυκτικού υγρού πρέπει να γίνεται ετησίως. Η εταιρεία Χαριζόπουλος διαθέτει στο κατάστημά της αντιψυκτικά υγρά που πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και επιπρόσθετα είναι απολύτως φιλικά προς το περιβάλλον.

Η μείωση στην απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα οφείλεται επίσης στο νερό του δικτύου. Αυτό μεταφέρει μαζί του, άλατα, σκουριές,  χώματα, άμμο, λάσπη, μέταλλα, και διάφορα άλλα μικροσωματίδια. Τα άλατα είναι εκείνα που δημιουργούν ένα μονωτικό στρώμα στο εσωτερικό του Boiler και δεν επιτρέπουν τη σωστή μετάδοση της θερμότητας από τους συλλέκτες, με αποτέλεσμα και τη μειωμένη απόδοση.

Κατά τη συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα πρέπει να γίνεται ολική αφαίρεση των αλάτων και των μικροσωματίδιων, για να αποδίδει ο ηλιακός βέλτιστα. Η διαδικασία αφαίρεσης των αλάτων είναι μια χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία, η οποία απαιτεί τεχνικές γνώσεις, εμπειρία και τα κατάλληλα εργαλεία. Γι’ αυτό το λόγο σου συνιστούμε να απευθυνθείς σε εμάς, ώστε το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό μας να αναλάβει για σένα τις εργασίες αυτές.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα περιλαμβάνει διάφορα στάδια για την επαναφορά του ηλιακού στο αρχικό επίπεδο. Οι εργασίες της συντήρησης περιλαμβάνουν:

  1. Αλλαγή ράβδου μαγνησίου (ανόδιο),
  2. Aλλαγή φλάτζας ηλεκτρικής αντίστασης,
  3. Kαθαρισμό σε όλο το εσωτερικό μέρος του Boiler,
  4. Aπομάκρυση όλων των αλάτων και λοιπών σωματιδίων, πλύσιμο με νερό, καθαρισμό της ηλεκτρικής αντίστασης για καλύτερη απόδοση και οικονομία στο ρεύμα,
  5. Συμπλήρωση αντιψυκτικού υγρού,
  6. Αντικατάσταση ηλεκτρικής αντίστασης και θερμοστάτη εφόσον αυτό απαιτείται
  7. Αλλαγή στις μονώσεις μεταξύ Boiler και συλλεκτών αλλά και του δικτύου ώστε να εξασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση των απωλειών. Η εργασία αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς έτσι εξασφαλίζεται πως δεν θα υπάρχει διαρραγή σε κάποια σωλήνωση εξαιτίας πολύ χαμηλών θερμοκρασιών τον χειμώνα.
  8. Τέλος γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε όλα τα τμήματα του ηλιακού και καθαρίζονται οι συλλέκτες, ώστε να απορροφούν βέλτιστα την ηλιακή ενέργεια.

Με όλα τα παραπάνω κατά τη συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα αποκαθίσταται η σωστή λειτουργία, ελαχιστοποιούνται οι απώλειες απόδοσης, χαρίζεται μακροζωία στον ηλιακό θερμοσίφωνά μας και προφυλάσσεται παράλληλα  η υγεία μας.

Αν η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα σου φαίνεται ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία δεν πρέπει να ανησυχείς. Εμείς είμαστε εδώ για σένα. Η εταιρεία Χαριζόπουλος με χρόνια εμπειρίας στον τομέα των υδραυλικών και της ηλιακής ενέργειας θα αναλάβει για σένα όλες τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης του ηλιακού σου θερμοσίφωνα. Kαι στην περίπτωση που απαιτείται η αντικατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα και πάλι έχουμε τη λύση για εσένα. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου μπορείς να βρεις μια μοναδική προσφορά από την εταιρείας μας για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες SONNE.

Βρισκόμαστε στο Χαλάνδρι, στην Εθνικής Αντιστάσεως 19 και στο κατάστημά μας θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε υδραυλικά είδη, είδη μπάνιου, είδη θέρμανσης, καπάκια λεκάνης, λεκάνες, ηλιακούς θερμοσίφωνες, μονώσεις σωλήνων και ό,τι χρειάζεσαι για τη συντήρηση και την ανακαίνιση του μπάνιου σου. Εξυπηρετούμε μέσω της μεθόδου Click Away τους πελάτες μας τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του Covid 19.

Λάβε οδηγίες προς το κατάστημα