Πώς λειτουργεί το καζανάκι;

Καζανάκι τουαλέτας

Η εταιρεία Χαριζόπουλος διαθέτοντας πολλών χρόνων εμπειρία στον τομέα των υδραυλικών ειδών και υλικών σου δείχνει στο παρόν άρθρο απλά και κατανοητά πως λειτουργεί το καζανάκι σε μία λεκάνη τουαλέτας και από ποια μέρη αποτελείται. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω αναλυτικά τα κύρια μέρη του.

Καταρχάς πάντα κοντά στη λεκάνη της τουαλέτας υπάρχει ένας σωλήνας που φέρνει νερό. Στο σωλήνα αυτόν προσαρμόζεται ένας γωνιακός διακόπτης νερού από τον οποίον ξεκινάει ένας εύκαμπτος σωλήνας. Ο σωλήνας αυτός λέγεται και σωλήνας σπιράλ που οδηγεί το νερό μέσα στο καζανάκι. Η οπή αυτή μέσω της οποίας εισέρχεται το νερό μέσα στο καζανάκι βρίσκεται είτε στον πυθμένα ή στο πλαϊνό τοίχωμα στο καζανάκι. Το καζανάκι ουσιαστικά είναι ένα δοχείο, το οποίο αποθηκεύει το νερό και κατόπιν το νερό αυτό με το πάτημα ενός μπουτόν αέρος διοχετεύεται στη λεκάνη. Για να δούμε τα κύρια μέρη από τα οποία αποτελείται ένα καζανάκι πρέπει να σηκώσουμε το καπάκι του.

1. Μηχανισμός πλήρωσης

Μέσα στο καζανάκι υπάρχουν δύο μηχανισμοί. Ο πρώτος είναι ο μηχανισμός πλήρωσης (φλοτέρ) πυθμένα ή πλαϊνής παροχής με βραχίονα και φούσκα. Ο μηχανισμός πλήρωσης συνδέεται με το σωλήνα σπιράλ και ουσιαστικά είναι αυτός που επιτρέπει να εισέρχεται το νερό στο καζανάκι. Όταν φτάσει το νερό σε μία επιθυμητή στάθμη, ο μηχανισμός πλήρωσης φράσσει την είσοδο του νερού και έτσι δε συνεχίζει να μπαίνει κι άλλο νερό μέσα. Ρυθμίζοντας το μήκος του βραχίονα καθορίζουμε τη στάθμη του νερού που αποθηκεύεται στο καζανάκι. Όταν γεμίζει με νερό το καζανάκι, η φούσκα του φλοτέρ αρχίζει και ανεβαίνει. Όταν φτάσει σε μια ορισμένη στάθμη, το φλοτέρ θα μπλοκάρει την περεταίρω είσοδο του νερού στο καζανάκι.

2. Μηχανισμός φραγής

Ο δεύτερος μηχανισμός που υπάρχει στο καζανάκι είναι ο μηχανισμός φραγής του νερού και πλύσης της λεκάνης. Αυτός εμποδίζει το νερό που εισέρχεται να φεύγει προς τη λεκάνη. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός καταλήγει σε ένα μπουτόν αέρος. Αν πατήσουμε το μπουτόν αέρος, η φούσκα ή το λάστιχο που φράσσει την οπή από την οποία εισέρχεται το νερό στη λεκάνη σηκώνεται. Έτσι το νερό εισέρχεται στη λεκάνη. Κατόπιν αφήνοντας το μπουτόν, ξαναπέφτει η φούσκα και το καζανάκι γεμίζει ξανά με νερό.

Ακόμη, ο μηχανισμός φραγής τοποθετείται στον πυθμένα του δοχείου και με μια λαστιχένια φούσκα φράσσει την οπή που διοχετεύει το νερό στη λεκάνη. Όταν κλείνει ο μηχανισμός φραγής, ανοίγει η οπή από την οποία εισέρχεται το νερό προς το καζανάκι μέχρι το νερό να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, όπου έχουμε φραγή του μηχανισμού πλήρωσης. Όλοι οι μηχανισμοί φραγής διαθέτουν ένα στοιχείο υπερχείλισης. Υπάρχει περίπτωση η στάθμη του νερού μέσα στο καζανάκι να αρχίζει και ανεβαίνει πάνω από το επιτρεπτό όριο. Συνήθως αυτό γίνεται όταν το φλοτέρ χαλάσει και δεν φράζει την είσοδο του νερού. Τότε για να μην πλημμυρίσει το μπάνιο, το καζανάκι διαθέτει ένα σωλήνα υπερχείλισης, ώστε το νερό που θα υπερβεί την επιθυμητή στάθμη να εισέρχεται στο σωλήνα αυτό και να καταλήγει στη λεκάνη. Στην περίπτωση αυτή λέμε ότι το καζανάκι τρέχει και απαιτείται η επέμβαση επαγγελματία υδραυλικού που θα επιδιορθώσει την υδραυλική βλάβη.

Ανακεφαλαιώνοντας, ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε με τα παραπάνω ώστε να κατανοήσεις πως λειτουργεί το καζανάκι της τουαλέτας. Αν χρειάζεται να επιδιορθώσεις το καζανάκι θα σου προτείναμε να επισκεφτείς το κεντρικό μας κατάστημα στο Χαλάνδρι και οι έμπειροι υδραυλικοί μας θα ενεργήσουν άμεσα ώστε το καζανάκι σου να μην τρέχει και να επιδιορθωθεί άμεσα η ζημιά. Η εταιρεία Χαριζόπουλος δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στον τομέα των υδραυλικών, ενώ στο κατάστημά μας στο Χαλάνδρι μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία σε υδραυλικά είδη και υλικά, υδραυλικά εξαρτήματα, φλοτέρ, μπουτόν αέρος, είδης θέρμανσης, εργαλεία και είδη υγιεινής. Οποιαδήποτε υδραυλική βλάβη κι αν αντιμετωπίζεις στα Βόρεια Προάστια, οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες είναι εδώ για να επιδιορθώσουν άμεσα και γρήγορα το πρόβλημα. Μη χάνεις τον πολύτιμο χρόνο σου.

Λάβε οδηγίες προς το κατάστημα