Ηλιακός Θερμοσίφωνας – Μάθε τα πάντα

Ηλιακός θερμοσίφωνας

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια συσκευή, η οποία εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια με στόχο να παρέχει ζεστό νερό στους χρήστες. Στη χώρα μας η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη σε πολλά νοικοκυριά, μιας και υπάρχει ηλιοφάνεια πολλές ημέρες του χρόνου. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας λοιπόν ουσιαστικά συνεργάζεται με τον ήλιο ώστε να ζεσταίνει το νερό. Η εταιρεία Χαριζόπουλος με κεντρικό κατάστημα στο Χαλάνδρι έχει προβεί στην εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα σε πολλές οικίες και επαγγελματικούς χώρους στα Βόρεια Προάστια.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές και επαγγελματίες προχωρούν στην εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα καθώς με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούν πολύτιμα χρήματα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένα ηλιακό σύστημα απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον. Χρειάζονται μόλις λίγες ώρες ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να υπάρχει ζεστό νερό για όλη την οικογένεια. Η εταιρεία Χαριζόπουλος με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της ενέργειας θα σου εξηγήσει στο παρόν άρθρο με πολύ κατανοητό τρόπο από ποια κύρια μέρη αποτελείται ένας ηλιακός θερμοσίφωνας, πως λειτουργεί και τι πρέπει να προσέξει ένας καταναλωτής κατά την επιλογή του.

1. Βασικά μέρη ενός ηλιακού θερμοσίφωνα

Για να γίνει κατανοητή η λειτουργία ενός ηλιακού θερμοσίφωνα πρέπει να γνωρίζει κάποιος τα βασικά μέρη από τα οποία αποτελείται. Δύο είναι τα κύρια μέρη που συνθέτουν έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Ο ηλιακός συλλέκτης και το boiler. O ηλιακός συλλέκτης είναι το μέρος, στο οποίο συλλέγεται η ηλιακή ενέργεια. Το boiler είναι η δεξαμενή, στην οποία συλλέγεται το ζεστό νερό.

2. Πως λειτουργεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας στηρίζεται στην αρχή της ροής των ρευστών λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Με αυτόν τρόπο πετυχαίνουμε συνεχή ροή του θερμαινόμενου μέσου από το θερμότερο σημείο (ηλιακός συλλέκτης) προς το ψυχρότερο (boiler) χωρίς τη χρήση αντλίας. Το ψυχρότερο σημείο είναι πάντα ψηλότερα σε σχέση με το θερμότερο. Για αυτό το λόγο η δεξαμενή βρίσκεται ψηλότερα από τους ηλιακούς συλλέκτες. Οι ηλιακοί συλλέκτες διαθέτουν απορροφητική πλάκα, η οποία εγκλωβίζει την ηλιακή ενέργεια που διαπερνά την κρυσταλλική επιφάνειά τους. Η απορροφητική πλάκα των ηλιακών συλλεκτών μεταφέρει τη θερμότητα στους σωλήνες του νερού. Έτσι το νερό ζεσταίνεται και αποθηκεύεται στη δεξαμενή για χρήση είτε εντός της ημέρας ή την επόμενη.

3. Γιατί να τοποθετήσω ηλιακό θερμοσίφωνα;

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας σε μία χώρα με ήλιο σχεδόν όλες τις ημέρες του χρόνου συνίσταται από την εταιρεία μας. Με την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα, θα μειώσεις σημαντικά τα μηνιαία έξοδά σου και θα εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα. Ακόμα θα γλιτώνεις πολύτιμο χρόνο, καθώς δεν θα χρειάζεται να ανάβεις τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και να περιμένεις να ζεσταθεί το νερό για να κάνεις μπάνιο. Ακόμα ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι απόλυτα φιλικός προς το περιβάλλον, ενώ ο καταναλωτής συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση των εκπομπών ρύπων που προκαλούνται από τους παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης του νερού. Ακόμα, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι με την τακτική συντήρηση από εξειδικευμένους επαγγελματίες, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας έχει περίπου 20 έτη ζωής. Επειδή μπορεί να αναρωτιέσαι πότε θα κάνεις απόσβεση από τη στιγμή της εγκατάστασης, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από την ηλιοφάνεια της περιοχής, από τους χρήστες, από τη χρήση ζεστού νερού στο σπίτι, κ.α.. Σε μια τετραμελή οικογένεια η απόσβεση γίνεται περίπου στα 5 έτη από τη στιγμή της εγκατάστασης του ηλιακού θερμοσίφωνα.

4. Τι να προσέξω στην εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα;

H εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μια εξειδικευμένη εργασία, η οποία απαιτεί επαγγελματίες τεχνικούς, ώστε να μη γίνει πρόχειρα. Επειδή ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια αρκετά σημαντική επένδυση σε ένα νοικοκυριό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του κατάλληλου μοντέλου, μεγέθους δεξαμενής, ώστε να εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους χρήστες. Ακόμα πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες εγκατάστασης, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η επιλογή της τοποθεσίας του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Μετά την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα τυπικός στη συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Η εταιρεία Χαριζόπουλος προτείνει η συντήρηση να γίνεται ανά 1-2 έτη, ώστε να εξασφαλίσεις τη μέγιστη απόδοση του συστήματός σου, καθώς και τη μέγιστη διάρκεια ζωής του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε ώστε να κατανοήσεις πώς λειτουργεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας και τι πρέπει να προσέξεις στην επιλογή του! Σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι για εγκατάσταση ή συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα, τότε μπορείς να απευθυνθείς στην εταιρεία Χαριζόπουλος. Με έδρα το Χαλάνδρι και όντας απόφοιτοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχουμε πολλά χρόνια εμπειρίας στον τομέα της ενέργειας. Μη χάνεις το χρόνο σου σε αμφιβόλου ποιότητας λύσεις. Εξοικονόμησε τώρα χρήματα προχωρώντας στην εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα στο χώρο σου! Είμαστε κάθε στιγμή δίπλα σου για να σου προτείνουμε την καλύτερη λύση εναρμονισμένη στις δικές σου ανάγκες.

Λάβε οδηγίες προς το κατάστημα