Ρύθμιση του θερμοστάτη θερμοσίφωνα

Επισκευή θερμοσίφωνα

Ένα από τα πιο σημαντικά έξοδα σε ένα νοικοκυριό αποτελεί ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέρος ενός «φουσκωμένου» λογαριασμού αποτελεί και ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό ο θερμοσίφωνας να ρυθμίζεται στη σωστή θερμοκρασία, ώστε να εξασφαλίζεται η οικονομική λειτουργία του. Η εταιρεία Χαριζόπουλος όντας στο χώρο της θέρμανσης πολλά έτη, θα σου παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να κάνει τη σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη θερμοσίφωνα, ώστε να πετύχεις την όσο το δυνατόν οικονομικότερη και ασφαλέστερη απόδοση της συσκευής σου.

Ο θερμοστάτης βρίσκεται στο καπάκι του θερμοσίφωνα, εκεί που είναι το λαμπάκι. Είναι ένα εξάρτημα που μοιάζει σαν κουτί, με κάποιες βίδες που συγκρατούν τα καλώδια και μια διαβάθμιση θερμοκρασίας, συνήθως από 30 έως 80 °C. Αφού έχεις κλείσει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς το θερμοσίφωνα, με τη χρήση ενός κατσαβιδιού μπορείς να στρίψεις τη ροδέλα που υπάρχει πάνω στο θερμοστάτη δεξιά ή αριστερά και να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία για να κάνει το ανθρώπινο σώμα μπάνιο είναι το πολύ οι 40 °C. Ωστόσο ποτέ δε συνίσταται η ρύθμιση του θερμοστάτη θερμοσίφωνα στους 40 °C. Αυτό γιατί μόλις χρησιμοποιούμε το ζεστό νερό, αυτόματα στο θερμοσίφωνα πηγαίνει κρύο νερό με αποτέλεσμα οι 40 °C που τον έχουμε ρυθμίσει να γίνουν 30 °C και σταδιακά να μειώνονται.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να ρυθμίσεις το θερμοστάτη του θερμοσίφωνα;

Πολλές φορές ο θερμοστάτης δε ρυθμίζεται στη σωστή θερμοκρασία για να καλύψει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού. Η ιδανική θερμοκρασία που πρέπει μια οικογένεια 3 μελών να ρυθμίσει το θερμοστάτη του θερμοσίφωνα είναι οι 65 με 70 °C . Έτσι, μόλις ξεκινήσεις να κάνεις το μπάνιο σου, δε θα προλάβει να κρυώσει το ζεστό νερό που βρίσκεται μέσα στο θερμοσίφωνα, καθώς θα πέσει γύρω στους 45-50 °C. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περισσέψει ζεστό νερό και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αντίθετα για ένα άτομο που μένει μόνο του, καλό είναι να ρυθμίσει το θερμοστάτη του θερμοσίφωνα στους 50 °C, ώστε ακόμα κι αν ξεχάσει ανοιχτό το θερμοσίφωνα για αρκετή ώρα να μην ξεπεράσει την παραπάνω θερμοκρασία το νερό και πάει «στράφι». Έτσι, θα έχει επιτευχθεί και οικονομία ρεύματος και θα έχεις κάνει το ζεστό σου μπάνιο με επιτυχία. Αν μένεις μόνος σου και ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του θερμοστάτη στους 70 °C, τότε θα κάνεις προφανώς το ζεστό μπάνιο σου, αλλά το νερό που έχεις ζεστάνει μέχρι την επόμενη ημέρα θα έχει κρυώσει. Πολλοί θερμοσίφωνες έχουν ρυθμιστεί εργοστασιακά σε θερμοκρασίες πάνω από 70°C, κάτι που δε συνιστάται τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και για λόγους οικονομίας.

Πόσο περίπου ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας;

Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι 4 kw, αυτό σημαίνει ότι σε μια ώρα καίει 4 kwh. Oι 4 kwh είναι περίπου 0,30 € ανάλογα με τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος. Για κάθε 15 λεπτά λειτουργίας του θερμοσίφωνου χάνεται 1 kwh , δηλαδή στο ένα τέταρτο που έχουμε ανάψει το θερμοσίφωνα έχουμε κάψει 1 kwh. Ωστόσο τα 15 λεπτά δεν αρκούν για να ζεσταθεί το νερό επαρκώς ώστε να κάνει μπάνιο μια τριμελής οικογένεια. Ένας ιδανικός χρόνος ώστε να κάνουν μπάνιο τουλάχιστον 3 άτομα αποτελεί αυτός των 30 λεπτών. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 65 °C. Άρα, με τα παραπάνω νούμερα, καταλαβαίνεις πόσο σημαντική αποτελεί η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του θερμοστάτη του θερμοσίφωνα, ώστε να μην ξοδεύεις άσκοπα τα χρήματά σου.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε ώστε να ρυθμίσεις σωστά τη θερμοκρασία στο θερμοσίφωνά σου. Σε περίπτωση όμως που δε βελτιώνεται η λειτουργία του θερμοσίφωνα ή δε ζεσταίνεται το νερό, τότε είναι αναγκαίο να καλέσεις κάποιον επαγγελματία που θα επιλύσει τη βλάβη του ηλεκτρικού σου θερμοσίφωνα. Οι έμπειροι επαγγελματίες της εταιρείας μας θα σου δώσουν άμεσα λύση στην επισκευή του ηλεκτρικού σου θερμοσίφωνα. Στο κεντρικό μας κατάστημα στο Χαλάνδρι θα βρεις ακόμη ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες FERROLI στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς σε περίπτωση που επιθυμείς να αντικαταστήσεις τον χαλασμένο σου θερμοσίφωνα. Μη χάνεις άσκοπα τον πολύτιμο χρόνο σου. Είμαστε πάντα δίπλα σου εξυπηρετώντας με αξιόπιστες λύσεις το Χαλάνδρι και τα Βόρεια Προάστια.

Λάβε οδηγίες προς το κατάστημα