Σωστή εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

Η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα αποτελεί στις μέρες μας μια επιλογή με πολλαπλά οφέλη για τα νοικοκυριά. Η εξοικονόμηση των χρημάτων που μπορεί να επιτύχει κάποιος είναι πολύ σημαντική, κάτι που ενθαρύννει όλο και περισσότερους ώστε να προχωρούν στη συγκεκριμένη εργασία. Η εταιρεία Χαριζόπουλος έχοντας ασχοληθεί επί σειρά ετών με την εγκατάσταση και συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα στο Χαλάνδρι και στα Βόρεια Προάστια θα προσπαθήσει στο συγκεκριμένο άρθρο να επισημάνει τα μυστικά για μια σωστή εγκατάσταση θερμοσίφωνα.

Καταρχάς, οι πελάτες πολλές φορές μας ρωτούν το εξής: “γιατί να επιλέξω ηλιακό θερμοσίφωνα”; H απάντηση είναι εξαιρετικά απλή, αλλά και ουσιώδης. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι εγκαθιστούν ηλιακό θερμοσίφωνα στο σπίτι τους εξοικονομούν έως και 80 % από το μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος. Η χώρα μας όντας ηλιόλουστη τις περισσότερες μέρες του χρόνου χαρίζει την ηλιακή ακτινοβολία, την οποία οι ηλιακοί θερμοσίφωνες μέσω των συλλεκτών τους μετατρέπουν σε ζεστό νερό χρήσης. Επιπρόσθετα, η εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα συνεπάγεται και προστασία του περιβάλλοντος, διότι εκμεταλλευόμαστε απλόχερα αυτό που μας προσφέρει η φύση. Τα παραπάνω καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική την απόφαση ώστε να εγκαταστήσει κάποιος ηλιακό θερμοσίφωνα στο χώρο του.

Στο σημείο αυτό ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε κάτι εξίσου σημαντικό. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε ποιον θα αναθέσουμε την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Επειδή αποτελεί μια σημαντική επένδυση θα πρέπει η επιλογή να γίνει με καθαρά επαγγελματικά κριτήρια. Απαιτείται γνώση του αντικειμένου, ακρίβεια και εξιδείκευση από το συνεργείο που θα προχωρήσει στην τοποθέτηση του ηλιακού, καθώς και προσεκτική επιλογή του κατασκευαστή. Η εταιρεία μας έχοντας προβεί σε εκατοντάδες εργασίες είτε συντήρησης ή εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα έχει παρατηρήσει σε πολλές περιπτώσεις κακοτεχνίες και πρόχειρες δουλειές. Αυτό πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα την ολική αντικατάσταση της συσκευής ή την επιδιόρθωση του ηλιακού θερμοσίφωνα με αρκετά υψηλό κόστος, διότι επιλέχθηκε εξ’ αρχής συνεργείο που δεν είχε γνώση του αντικειμένου, ενώ αντίστοιχα ο ηλιακός ήταν χαμηλής ποιότητας που στις πρώτες δυσμενείς καιρικές συνθήκες παρουσίασε σοβαρές δυσλειτουργίες. Γι’ αυτό το λόγο πρόσεξε σε ποιον θα απευθυνθείς και εξέτασε προσεκτικά όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Τα χρήματα που νομίζεις πως θα εξοικονομήσεις από ένα φθηνότερο συνεργείο μπορεί να αναγκαστείς να τα δώσεις “διπλά” μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αν παρουσιαστεί βλάβη στον ηλιακό θερμοσίφωνα.

Έχοντας λοιπόν επιλέξει τους κατάλληλους επαγγελματίες για την τοποθέτηση του ηλιακού θερμοσίφωνα καλό θα ήταν να γνωρίζεις κάποια σημαντικά μυστικά, τα οποία θα φανούν πολύ χρήσιμα στην εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Οι απόφοιτοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της εταιρείας έχοντας προβεί σε πολλές εγκαταστάσεις ηλιακού θερμοσίφωνα και έχοντας συμμετάσχει σε πολλά σεμιναρία παγκοσμίως, σας τα καταγράφουν αναλυτικά παρακάτω:

  • Επιλέξτε το σωστό μέγεθος του ηλιακού θερμοσίφωνα που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σας. Συνήθως μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται ένα boiler χωρητικότητας 200 λίτρων.
  • Πριν επιλέξετε το σημείο όπου θα τοποθετηθητεί η βάση στήριξης του ηλιακού θερμοσίφωνα ελέγξτε μήπως σκιάζεται από τυχόν εμπόδια. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν θα πρέπει να σκιάζεται, καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου από δένδρα ή λοιπά εμπόδια.
  • Για την καλύτερη απόδοση ο ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να αντικρύζει τον Νότο για το Βόρειο Ημισφαίριο και τον Βορρά για το Νότιο Ημισφαίριο. Σε περίπτωση που δεν είναι απόλυτα εφικτό να τοποθετηθεί η συσκευή προσανατολισμένη προς τον Ισημερινό, μπορείτε να την προσανατολίσετε μέχρι 30° ανατολικά, εάν οι μεγαλύτερες ανάγκες σας για ζεστό νερό είναι πριν τις 14:00μ.μ., ενώ εάν είναι μετά τις 14:00μ.μ. μπορείτε να την προσανατολίσετε μέχρι 30° δυτικά.
  • Εάν ο ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να εγκατασταθεί σε στέγη με γωνία κλίσης είτε μικρότερη από 15° ή μεγαλύτερη από 32°, θα πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιηθεί ένας διαφορετικός εξοπλισμός από την στάνταρντ βάση της συσκευής, διότι υπάρχει ο κίνδυνος αστοχίας κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
  • Οι σωλήνες του ηλιακού θερμοσίφωνα, όσο και οι σωλήνες του ζεστού και κρύου νερού, θα πρέπει να είναι καλά μονωμένες. Είναι κάτι, στο οποίο η εταιρεία μας δίνει μεγάλη έμφαση.
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γέμισμα και στη σύνδεση του κλειστού κυκλώματος. Μόνο εξειδικευμένοι επαγγελματίες πρέπει να προβαίνουν στη σύνδεση και στο γέμισμα του κλειστού κυκλώματος. Πριν αρχίσει το γέμισμα του κλειστού κυκλώματος με το θερμικό υγρό, θα πρέπει πρώτα να γεμίσει πλήρως η δεξαμενή νερού. Πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο με αποτέλεσμα να μην αποδίδει βέλτιστα ο ηλιακός θερμοσίφωνας.
  • Η τήρηση των οδηγιών που αναφερονται στον οδηγό εγκατάστασης του εκάστοτε κατασκευαστή είναι πολύ σημαντική και η μη τήρηση αυτών μπορεί να επιφέρει την ακύρωση της ισχύς της εγγύησης.

Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψιν κατά την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Η εταιρεία Χαριζόπουλος εδώ και πολλά έτη αναλαμβάνει με το εξειδικευμένο προσωπικό της τόσο την εγκατάσταση όσο και τη συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα στο χώρο σας σε όλα τα Βόρεια Προάστια. Στο κεντρικό μας κατάστημα στο Χαλάνδρι, στην Εθνικής Αντιστάσεως 19 μπορείτε να βρείτε εκτός από ηλιακούς θερμοσίφωνες, υδραυλικά είδη, υδραυλικά εξαρτήματα, είδη μπάνιου, μπαταρίες μπάνιου, είδη κήπου, βρύσες, εργαλεία και ό,τι χρειάζεται ο επαγγελματίας υδραυλικός. Σε εμάς μπορείς να απευθυνθείς ακόμα για οποιαδήποτε υδραυλική βλάβη αντιμετωπίζεις. Oι επαγγελματίες τεχνικοί μας βρίσκονται καθημερινά στη διάθεσή σου με γνώμονα την κάλυψη των δικών σου αναγκών.

Λάβε οδηγίες προς το κατάστημα