Συντήρηση κλιματιστικού – 5 Συμβουλές

Συντήρηση κλιματιστικού

Η θερινή περίοδος είναι προ το πυλών και αυτό σηματοδοτεί ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες. Ο μεγαλύτερος σύμμαχος για να ανακουφιστούμε και φέτος από τον καύσωνα θα είναι το κλιματιστικό μας. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει για την ενδελεχή συντήρηση του κλιματιστικού του προσωπικού μας χώρου ώστε να μην βρεθούμε προ ανεπιθύμητων εκπλήξεων.

Ένα air condition που δεν συντηρείται τακτικά και σωστά έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνει περισσότερο ρεύμα σε σύγκριση με ένα κλιματιστικό που συντηρείται σωστά. Ακόμη, δεν αποδίδει βέλτιστα, ενώ αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μηχανικής βλάβης. Επιπρόσθετα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν βλαβεροί για την υγεία μικροοργανισμοί στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ευπαθείς ομάδες στο σπίτι. Όλα τα παραπάνω αποτελούν πειστικούς παράγοντες για να πειστεί κάποιος να συντηρήσει το κλιματιστικό του από εξειδικευμένο προσωπικό προτού ξεκινήσει τη χρήση αυτού κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Η εταιρεία Χαριζόπουλος με έδρα το Χαλάνδρι στα Βόρεια Προάστια έχει προβεί σε εκατοντάδες εργασίες συντήρησης κλιματιστικού τα τελευταία χρόνια διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα του κλιματισμού. Στο συγκεκριμένο άρθρο συγκεντρώσαμε 5 χρήσιμες συμβουλές, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τη συντήρηση του κλιματιστικού και τις οποίες πρέπει να έχετε υπόψιν σας.

1. Πότε να κάνω συντήρηση του κλιματιστικού;

Οι εξειδικευμένοι ψυκτικοί μας συνιστούν πριν την περίοδο “βαριάς” χρήσης του κλιματιστικού να πραγματοποιείται η συντήρηση του air condition. Eν προκειμένω στην αρχή του καλοκαιριού, επιβάλλεται η σωστή συντήρηση και ο καθαρισμός της εσωτερικής μονάδας, διότι συγκεντρώνονται πολλή σκόνη και βλαβεροί μικροοργανισμοί στις επιφάνειες και τα εξαρτήματά του κλιματιστικού. Ωστόσο, ο καθαρισμός των φίλτρων και ο έλεγχος του σωλήνα αποβολής νερού πρέπει να γίνεται συχνότερα.

2. Πως γίνεται ο καθαρισμός των φίλτρων;

Για να καθαριστούν τα φίλτρα του air condition πρέπει να αφαιρεθεί προσεκτικά η «μάσκα» του κλιματιστικού σας. Μόλις το κάνετε αυτό θα δείτε στα δεξιά και στα αριστερά δύο φίλτρα, τα οποία είναι μεμβράνες. Αυτές έχουν ως κύρια αποστολή να συγκρατούν τη σκόνη ώστε να μην ανακυκλώνεται στον προσωπικό σας χώρο κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού. Αφότου αφαιρέσετε με προσοχή τα φίλτρα πρέπει να τα πλύνετε με κρύο νερό. Ύστερα αφότου στεγνώσουν πλήρως επανατοποθετήστε τα στο κλιματιστικό σας. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες της εταιρείας Χαριζόπουλος σας προτείνουν να καθαρίζετε τα φίλτρα μια φορά το μήνα για να εξασφαλίζετε καθαρό αέρα στο χώρο σας.

3. Πως γίνεται ο καθαρισμός του εξατμιστή;

Ο εξατμιστής αποτελεί το κύριο εξάρτημα της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού και ο καθαρισμός αυτού αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος κατά τη συντήρηση του κλιματιστικού. Ο καθαρισμός του εξατμιστή πραγματοποείται με ειδικό αντιβακτηριδιακό/αντιμουχλικό καθαριστικό, το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί σε καθαριστική «τρόμπα». Με τη βοήθεια της συγκεκριμένης τρόμπας ψεκάζετε το υγρό στο εσωτερικό της μονάδας του κλιματιστικού και αν απαιτηθεί καθαρίζετε και με ένα πινέλο. Ύστερα πρέπει να αντικαταστήσετε το υγρό στην τρόμπα με νερό και να ξαναψεκάσετε το εξάρτημα.

4. Πως γίνεται ο καθαρισμός της εξωτερικής μονάδας;

Η εξωτερική μονάδα τοποθετείται στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας και αποτελείται από τον ανεμιστήρα και τον σωλήνα αποβολής του νερού. Την εξωτερική μονάδα μπορούμε να την πλένουμε χωρίς φόβο με νέρο με το λάστιχο του κήπου. Επίσης πρέπει να ελέγχουμε ότι η εξωτειρκή μονάδα δεν παρεμποδίζεται από φυτά ή άλλα αντικείμενα, διότι θα εμποδίζεται η κυκλοφορία του αέρα στο μηχάνημα. Ακόμα, πρέπει να ελέγξουμε ότι ο σωλήνας δεν έχει αναποδογυρίσει ή δεν έχει μπλοκαριστεί για να εξασφαλιστεί ότι ρέει νερό κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού και δεν μένει υγρό στην εσωτερική μονάδα με αποτέλεσμα να τη φθείρει.

5. Πρέπει να καλέσω τεχνικό για τη συντήρηση του κλιματιστικού;

Ένας έμπειρος και εξειδικευμένος ψυκτικός με γνώση του αντικειμένου και επαγγελματική κατάρτιση πέρα από τα παραπάνω θα προβεί σε μια πιο ολοκληρωμένη συντήρηση του κλιματιστικού, καθώς θα προχωρήσει και σε καθαρισμό των εναλλακτών και του ανεμιστήρα στις εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες με τη χρήση ειδικών χημικών. Επίσης, θα ελέγξει ενδελεχώς τις πιέσεις, την ποσότητα του ψυκτικού υγρού και θα προχωρήσει σε οπτικό και ακουστικό έλεγχο για να σιγουρευτεί για τη γενική κατάσταση του κλιματιστικού και να βεβαιωθεί ότι δεν ακούγονται ανεπιθύμητοι θόρυβοι και ότι λειτουργεί βέλτιστα. Τέλος υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσεις κάποια ανυπολόγιστη βλάβη στο κλιματιστικό σου αν προσπαθήσεις να το συντήρησεις μόνος σου και δεν γνωρίζεις.

Για το λόγο αυτό σου συνιστούμε να επισκεφτείς το φυσικό μας κατάστημα στο Χαλάνδρι, στα Βόρεια Προάστια ώστε να σου δώσουμε την πιο ολοκληρωμένη λύση για τη συντήρηση του κλιματιστικού σου. Η εμπειρία μας σε συνδυασμό με την επαγγελματική μας κατάρτιση στον τομέα του κλιματισμού συνιστούν ιδανικούς λόγους για να μας αναθέσεις τη συντήρηση ή την εγκατάσταση του air condition. Σε εμάς θα βρεις ακόμα μεγάλη ποικιλία σε υδραυλικά είδη, υδραυλικά εξαρτήματα, είδη είδη μπάνιου, είδη θέρμανσης, εργαλεία και είδη κήπου. Μην χάνεις άσκοπα τον χρόνο σου. Είμαστε δίπλα σου κάθε στιγμή.

Λάβε οδηγίες προς το κατάστημα