Αφυγραντήρας: Τί να προσέξω στην επιλογή του;

Aφυγραντήρας

Ο αφυγραντήρας αποτελεί μια συσκευή που μπαίνει σε όλο και ένα περισσότερα σπίτια, καθώς δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και καθαρό περιβάλλον απομακρύνοντας την περιττή υγρασία από το χώρο μας. Όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες η περίσσεια υγρασία στο σπίτι πέρα από προβλήματα στο σπίτι (όπως μούχλα κ.α.) μπορεί να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να έχεις και αποδοτική θέρμανση στο χώρο σου. Μην ξεχνάς ότι η ιδανική θερμοκρασία καθορίζεται από πλήθος παραγόντων, ένας εξ’ αυτών είναι και η υγρασία. Σκοπός του άρθρου που διαβάζεις δεν είναι να σε πείσει για το πόσο απαραίτητος είναι ένας αφυγραντήρας σε ένα σπίτι, αλλά να σε καθοδηγήσει στο τι πρέπει να προσέξεις κατά την επιλογή του αφυγραντήρα. Η εταιρεία Χαριζόπουλος με έδρα το Χαλάνδρι έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα των υδραυλικών και της θέρμανσης με πολλούς πελάτες στα Βόρεια Προάστια, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί αφυγραντήρα για τον προσωπικό τους χώρο.

Τι να προσέξεις στην επιλογή του αφυγραντήρα για το χώρο σου;

1. Το μέγεθος της υγρασίας της περιοχής

Βασικός παράγοντας στην επιλογή του μεγέθους του αφυγραντήρα που θα επιλέξεις αποτελεί το επίπεδο της υγρασίας της περιοχής. Αν βρίσκεσαι κοντά σε θάλασσα ή σε περιοχή με υψηλά επίπεδα υγρασίας, τότε χρειάζεσαι έναν αφυγραντήρα αρκετών λίτρων, ώστε να είναι ικανός να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία.

2. Οι διαστάσεις του χώρου μας

Ένας ακόμα παράγοντας που καθορίζει την επιλογή του αφυγραντήρα είναι οι διαστάσεις του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε. Όταν αναφερόμαστε στις διαστάσεις του χώρου δεν μιλάμε μόνο για τα τετραγωνικά μέτρα, αλλά και για τον όγκο του χώρου, καθώς έτσι προσδιορίζεται η παροχή αέρα. Για να υπολογίσουμε τον όγκο του χώρου, πολλαπλασιάζουμε το εμβαδό, δηλαδή την επιφάνεια του χώρου μας με το ύψος αυτής. Με αυτό τον τρόπο προσδιορίζουμε και την παροχή αέρα του αφυγραντήρα που πρέπει να είναι ικανή να σαρώνει τον αέρα όσες περισσότερες φορές γίνεται. Έτσι αν επιλέξεις ένανα αφυγραντήρα με πολλά λίτρα και μεγάλη παροχή αέρα, τότε θα σαρώνει και περισσότερες φορές τον χώρο.

3. Η θερμοκρασία του χώρου

Η θερμοκράσια του χώρου είναι καθοριστική για να μπορεί να δουλέψει εύρυθμα ο αφυγραντήρας που θα επιλέξεις. Υπάρχουν 2 τύποι αφυγραντήρων, οι αφυγραντήρες με συμπιεστή και οι αφυγραντήρες με ζεόλιθο. Πρέπει να προσέξεις ώστε ο αφυγραντήρας που θα επιλέξεις να λειτουργεί στο θερμοκρασιακό εύρος που ορίζει ο κατασκευαστής.

4. Ο τύπος του αφυγραντήρα

Όπως προαναφέραμε υπάρχουν 2 τύποι αφυγραντήρων, οι αφυγραντήρες με ιονιστή και εκείνοι με ζεόλιθο. Οι αφυγραντήρες με ιονιστή είναι οι πιο διαδεδομένοι. Καταπολεμούν την υγρασία αναρροφώντας τον αέρα του χώρου. Συμπυκνώνουν την υγρασία σε ειδική διάταξη που διαθέτουν και την οδηγούν στον ειδικό κάδο συμπυκνωμάτων. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι εξασφαλίζουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος αποδόσεων ανάλογα με την ισχύ τους. Απαιτείται μεγάλη προσοχή ωστόσο στη θερμοκρασία του χώρου που δεν πρέπει να πέφτει κάτω από τους 13 °C. Από την άλλη πλευρά οι αφυγραντήρες με ζεόλιθο αποτελούν τη δεύτερη επιλογή αφυγραντήρων. Ο ζεόλιθος αποτελεί ένα φυσικό αφυγραντικό υλικό που έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό και ύστερα να το αποβάλλει όταν βρεθεί στις κατάλληλες συνθήκες. Ο ζεόλιθος σε αυτούς τους αφυγραντήρες βρίσκεται τοποθετημένος σε ένα δίσκο και συγκρατεί τον αέρα που περνά και την υγρασία. Ύστερα μέσω μια ειδικής διάταξης θερμαίνεται και αποβάλλεται η υγρασία στον ειδικό κάδο συμπυκνωμάτων. Αυτός ο τύπος αφυγραντήρα συνίσταται σε χώρους με ελλιπή ή καθόλου θέρμανση, μιας και η απόδοση του αφυγραντήρα αυτού δεν επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του χώρου.

5. Η συχνότητα χρήσης του χώρου

Το πόσο συχνά χρησιμοποιείται ένας χώρος και από ποιον είναι ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν στην επιλογή του αφυγραντήρα. Ένας χώρος που χρησιμοποιείται τακτικά και σε αυτόν ζουν παιδιά και ηλικιωμένοι έχει διαφορά από ένα εξοχικό που δεν κατοικείται το χειμώνα ή από ένα υπόγειο. Ο αφυγραντήρας που θα επιλέξεις θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς επηρεάζει άμεσα την υγεία σου και τις συνθήκες διαβίωσης σε ένα χώρο.

6. Η στάθμη θορύβου του αφυγραντήρα

Ο θόρυβος παίζει με τη σειρά του καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της συσκευής και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τον καταναλωτή. Αν ο αφυγραντήρας προορίζεται για το υπνοδωμάτιο τότε πρέπει να επιλεγεί έτσι ώστε να έχει πολύ χαμηλή στάθμη θορύβου. Για τους αφυγραντήρες που τοποθετούνται σε μικρούς χώρους, η χαμηλή στάθμη θορύβου είναι απαραίτητη ούτως ώστε να μην ξεπερνά τα 38-42dB στη χαμηλή ταχύτητα.  Σε διαφορετική περίπτωση η επιλογή ενός αφυγραντήρα με πολύ θόρυβο θα προκαλεί αρκετά προβλήματα και δυσαρέσκεια, γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη μελέτη και αναφορικά με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του αφυγραντήρα.

7. Ιονιστής

Οι αφυγραντήρες με ιονιστή είναι εκείνοι που αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τον άερα του χώρου σας, καθώς εκτός της περίσσειας υγρασίας που απορροφούν βελτιώνουν και την ποιότητα του αέρα απαλλάσσοντάς τον από δυσάρεστες οσμές και σκόνη. Εκπέμπουν ιόντα, τα οποία εξουδετερώνουν βακτήρια, μούχλα και διάφορα μικρόβια από τον αέρα του χώρου. Οι συγκεκριμένοι αφυγραντήρες προστατεύουν από την ανάπτυξη αλλεργιών και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε περιπτώσεις που μένουν στο χώρο ηλικιωμένοι ή μωρά.

8. Συντήρηση αφυγραντήρα

Η συχνή συντήρηση και ο τακτικός καθαρισμός του αφυγραντήρα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοτική λειτουργία της συσκευής και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο αφυγραντήρας τοποθετείται στο δάπεδο με αποτέλεσμα να απορροφά όλη τη σκόνη που βρίσκεται πάνω σε αυτό και να φράζεται το φίλτρο του. Απαιτείται καθαρισμός του φίλτρου του τουλάχιστον 2 φορές το μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση μειώνεται η απόδοσή του αφυγραντήρα και αυξάνεται η κατανάλωσή του.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε στην ερώτηση “τι να προσέξω στην επιλογή αφυγραντήρα” και να διαλέξεις εκείνον που ταιριάζει αποκλειστικά στις δικές σου ανάγκες. Αν χρειάζεσαι ωστόσο κάποιον ειδικό για τη συντήρηση των υδραυλικών σου, τότε εμείς είμαστε εδώ για σένα. Η εταιρεία Χαριζόπουλος έχει έδρα το Χαλάνδρι και εξυπηρετεί υδραυλικές ζημιές και διαρροές σε όλα τα Βόρεια Προάστια. Οι εξειδικευμένοι υδραυλικοί μας θα προβούν άμεσα και οικονομικά στην επιδιόρθωση της υδραυλικής βλάβης. Στο κεντρικό μας κατάστημα θα βρεις επιπλέον μεγάλη ποικιλία σε υδραυλική είδη, υδραυλικά υλικά, υδραυλικά εξαρτήματα, είδη υγιεινής και εξαρτήματα μπάνιου. Μην χάνεις τον πολύτιμο χρόνο σου, είμαστε δίπλα σου κάθε στιγμή.

Λάβε οδηγίες προς το κατάστημα