Σώματα καλοριφέρ – Aιτίες που δεν ζεσταίνουν

Ρύθμιση σε σώμα καλοριφέρ

Τα σώματα καλοριφέρ αποτελούν έναν από τους πιο πιο συνήθεις τρόπους για να γίνει η θέρμανση ενός χώρου και συνήθως κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας διαθέτει ένα σώμα. Τώρα που βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μπει δυναμικά στην καθημερινότητα μας, η ύπαρξη επαρκούς θέρμανσης σε εσωτερικούς χώρους έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τον καθένα μας. Μια από τις συνηθέστερες ερωτήσεις που λαμβάνει η εταιρεία Χαριζόπουλος από ιδιώτες και επαγγελματίες στα Βόρεια Προάστια είναι η ακόλουθη: Γιατί δεν ζεσταίνουν τα σώματα καλοριφέρ;

Χωρίς καμία αμφιβολία, το παραπάνω ερώτημα αποτελεί ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλύσεις άμεσα, σε περίπτωση που το εντοπίσεις. Ο τομέας της θέρμανσης απαιτεί ειδικές γνώσεις. Για το λόγο αυτό πρέπει να έχεις υπόψιν σου ότι οι ενέργειες στις οποίες μπορείς να προβείς από μόνος σου είναι αρκετά περιορισμένες. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες εργασίες που αφορούν τη θέρμανση του προσωπικού σου χώρου, έτσι και με τα σώματα καλοριφέρ, είναι καλό να απευθυνθείς σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία. Η εταιρεία μας με έδρα το Χαλάνδρι, στα Βόρεια Προάστια, διαθέτει επαγγελματίες απόφοιτους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να δώσουν την απαραίτητη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις με τα καλοριφέρ του χώρου σου. Εμείς στο παρόν άρθρο, θελήσαμε να καταγράψουμε κάποιες βασικές αιτίες που δεν επιτρέπουν στα σώματα καλοριφέρ να μην ζεσταίνουν επαρκώς.

1. Τα σώματα καλοριφέρ χρειάζονται εξαέρωση

Η μη εξαέρωση στα καλοριφέρ είναι μια από τις πιο βασικές αιτίες που δεν επιτρέπουν στα σώματα να αποδώσουν επαρκώς. Ειδικά όταν τα σώματα έχουν μείνει αχρησιμοποίητα για αρκετό καιρό (κυρίως στο διάστημα της άνοιξης και του καλοκαιριού συμβαίνει αυτό), είναι απαραίτητη η εξαέρωση. Κάτι που μπορεί να μας προειδοποιήσει για εξαέρωση, είναι ένας ασυνήθιστος θόρυβος από το καλοριφέρ. Τι σημαίνει με απλά λόγια εξαέρωση;  Πρέπει να αφαιρέσεις τον παγιδευμένο αέρα και το υγρό, ώστε τα σώματα να μπορούν να παράγουν θερμότητα. Η διαδικασία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται, όταν τα σώματα του καλοριφέρ είναι εντελώς κρύα. Για να προβείς σε εξαέρωση των σωμάτων πρέπει να διαθέτεις ένα κλειδί ή κατσαβίδι για να ξεβιδώσεις τη βαλβίδα. Πρέπει να έχεις προνοήσει για ένα δοχείο, ώστε να κυλήσει το περιττό υγρό σε αυτό και να μη λερωθεί το πάτωμα ή το χαλί σου. Τέλος, πρέπει να ξαναβιδώσεις τη βαλβίδα για να ολοκληρωθεί η εξαέρωση. Ίσως λοιπόν την επόμενη φοράς που θα αναρωτηθείς γιατί δεν ζεσταίνουν τα σώματα του καλοριφέρ, βεβαιώσου πρώτα πως έχει γίνει εξαέρωση σε καθένα από τα σώματα καλοριφέρ του χώρου σου.

2. Πρόβλημα με τον κυκλοφορητή

Σε περίπτωση που δεν ζεσταίνει κανένα από τα σώματα καλοριφέρ του χώρου σου τότε είναι πιθανό να οφείλεται σε αυτό ο κυκλοφορητής που έχει κολλήσει ή έχει χαλάσει. Στην προκειμένη περίπτωση, οι κινήσεις που μπορείς να κάνεις από μόνος σου είναι πολύ λίγες. Με ένα κατσαβίδι ήλεγξε αν η φτερωτή του κυκλοφορητή γυρίζει κανονικά. Σε περιπτώσεις που η θέρμανση έχει να χρησιμοποιηθεί για πολύ καιρό είναι πιθανό το φαινόμενο να έχει κολλήσει η φτερωτή. Αν αυτό δε λειτουργήσει, τότε σου συστήνουμε να απευθυνθείς άμεσα σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία της εταιρείας Χαριζόπουλος. Ο χαλασμένος κυκλοφορητής αποτελεί μια βλάβη που είναι επικίνδυνο να προσπαθήσεις να επιδιορθώσεις μόνος σου, διότι μπορεί να προκαλέσεις ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.

3. Τα σώματα δεν είναι ελεύθερα

Πολλές φορές η απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν ζεσταίνουν τα σώματα καλοριφέρ βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Διότι δεν είναι ελεύθερα. Τι εννοούμε με αυτό; Για αισθητικούς λόγους και για να ομορφύνουμε το χώρο μας, καλύπτουμε με κάποιο τρόπο τα σώματα καλοριφέρ, είτε με διάφορα διακοσμητικά χώρου ή με διάφορα έπιπλα μπροστά τους. Έτσι, ενώ μπορεί κάποιος να έχει προβεί σε αισθητική βελτίωση, έχει μειώσει δραματικά την απόδοση της θέρμανσης των σωμάτων του. Ιδανικά, γύρω από τα σώματα καλοριφέρ πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας. Έτσι, η απόδοσή τους είναι αρτιότερη. Γι’ αυτό λοιπόν, αν αναρωτιέσαι γιατί δεν ζεσταίνουν τα σώματα καλοριφέρ, ενώ τα έχεις καλύψει για λόγους διακόσμησης, τώρα γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα ποια είναι η απάντηση.

4. Βουλωμένες σωληνώσεις

Σε περίπτωση που οι σωληνώσεις του καλοριφέρ στο σπίτι σου ή τον επαγγελματικό χώρο σου είναι αρκετών χρόνων, τότε μπορεί να επηρεαστεί η θερμαντική ικανότητα των σωμάτων καλοριφέρ. Με την πάροδο των χρόνων, οι σωληνώσεις έχουν φθορές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο λεκέ σκουριάς στο εξωτερικό μέρος των σωλήνων του καλοριφέρ. Στην περίπτωση που παρατηρήσεις κάτι τέτοιο πρέπει να ενεργοποιηθείς άμεσα για να γλυτώσεις από μεγαλύτερα προβλήματα. Οι βουλωμένες σωληνώσεις αποτελούν πιθανή αιτία για το γεγονός ότι δεν ζεσταίνουν τα σώματα καλοριφέρ.

5. Λανθασμένη ρύθμιση θερμοστάτη

Αν παρατηρείς ότι κανένα σώμα στο σπίτι δεν ζεσταίνει, μπορεί να χρειαστείς να αναζητήσεις το πρόβλημα στο λέβητα και την τροφοδοσία. Ήλεγξε αν λειτουργούν κανονικά οι ασφάλειες του συστήματος θέρμανσης. Επίσης, βεβαιώσου ότι υπάρχει επαρκές καύσιμο στον καυστήρα. Αν το καύσιμο είναι έτοιμο να τελειώσει, τότε μάλλον δεν επαρκεί πλέον ώστε να καλύψει τις ανάγκες για θέρμανση του προσωπικού σου χώρου. Προμηθεύσου εκ νέου καύσιμη ύλη (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και ίσως απαντήσεις μόνος σου στο ερώτημα γιατί δεν ζεσταίνουν τα σώματα καλοριφέρ.

Ακόμα είναι πολύ πιθανό ο θερμοστάτης να μην έχει ρυθμιστεί στη σωστή θερμοκρασία. Αρχικά βεβαιώσου πως ο θερμοστάτης έχει μπαταρίες για να μπορεί να λειτουργήσει. Έπειτα, ήλεγξε τη θερμοκρασία όπου έχει ρυθμιστεί. Υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να βρίσκεται στους 21 – 22 βαθμούς. Αν ανακαλύψεις ότι ήταν ρυθμισμένος σε χαμηλότερη θερμοκρασία, τότε μάλλον γνωρίζεις πως αυτό ήταν το πρόβλημα για τα σώματα καλοριφέρ του σπιτιού σου.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε ώστε να εντοπίσεις γιατί δεν ζεσταίνουν τα σώματα καλοριφέρ του σπιτιού σου ή του καταστήματός σου. Θα θέλαμε ξανά να επισημάνουμε, πως οι επεμβάσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες, αφού μια φαινομενικά απλή κίνηση από τη μεριά σου μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη βλάβη. Για το λόγο αυτό σου προτείνουμε να επισκεφτεί το κεντρικό κατάστημά μας στο Χαλάνδρι, στα Βόρεια Προάστια και οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες μας θα προχωρήσουν άμεσα και αποτελεσματικά στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε τα σώματα καλοριφέρ να ζεσταίνουν πιο αποδοτικά από ποτέ. Σε εμάς θα βρεις ακόμα μεγάλη ποικιλία σε σώματα καλοριφέρ και είδη θέρμανσης από τους πιο γνωστούς οίκους της αγοράς σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Λάβε οδηγίες προς το κατάστημα